bordplade

Sådan kan du bedst vedligeholde din bordplade

rt34

Måske står du i den situation at du har fået et bord, og det har stået i dit rum i noget tid nu. Det er måske blevet lidt slidt og ser måske ikke så pænt ud længere. Eller også vil du gerne bare sørge for at dit bord ser pænt og ordentligt ud. Det siges at det er bedst for dit bord, at det får lidt behandling nogle gange om året. Dertil er det også en god ide at give bordet den helt store omgang hvis det er noget tid siden at bordet har fået en tur. Det er tænkeligt at det med at behandle et bord kan være overvældende men det er ikke så svært som man skulle tro. 

rengøring-af-træ

Generelt information af bordplader og pleje

Det kan være træls og irriterende at forsøge at holde omgivelserne rent og indbydende. Men så samtidig bøvle med en nasset bordplade. Specielt når den kan ødelægge den harmoni der ellers er i rummet normalt. Når en bordplade trænger til en behandling, kan det ses i form af ridser og pletter fra ting der er spildt. Det er mere sandsynligt at en ubehandlet bordplade vil tage ridser og pletter til sig mere. Bordplader i træ skal som regel have en kærlig hånd fra tid til anden men hvordan det skal gøres, kommer an på pladen selv. Lakerede og malede bordplader skal have lak og maling en gang imellem. Hvorimod en bordplade som er enten olieret eller ubehandlet skal have en gang olie ind i mellem. Hvis du har en bordplade i laminat, skal det bare slides væk. Og hvis du ejer et plankebord, kan du se mere på https://plankebord.dk/behandling-af-bordplade-med-olie/

Hhvorfor træ skal have olie

Det giver god mening med maling og lak men måske undrer du dig over behandlingen med olie. Men det er faktisk ikke så underligt. Olie er nemlig rigtig godt for træ. Olie passer meget på træ. Det kan ses på olierede bordplader eftersom de ikke suger væske til sig, specielt hvis de er mættet i olie. Dertil bliver hvad end du spilder nemt at tørre væk igen med en klud, da det ikke tørrer ud og giver render. Kort sagt, så giver du bordet længere levetid ved at give det en omgang olie. Desuden er det også nemmere at vedligeholde til hverdag. Olie er yderst vigtigt for træet da det får evnen til at afvise vand og andre væsker, så de ikke trækker ned i træet. 

olie-behandling

Hvilken type olie skal du bruge?

Når det kommer til olie, så er der mange muligheder. For eksempel, kan du gå efter den allerhøjeste kvalitet i form af jomfruolie. Derimod kan du også vælge et naturprodukt såsom ren linolie. Linolie anses for at have mange gode egenskaber for træet men en af dens bedste kvaliteter er evnen til at tage atmosfærens ilt til sig. Dette giver olien mulighed for at blive udvidet og skabe en ny overflade over ridser og skader. Dog har linolie den ulempe ved at det tager lang tid før den tørrer. Samtidig er det en ide at passe på med lyse træsorter da de vil gulne eller blive mørkere på grund af olien. Hvis ren linolie ikke er din stil eller hvis du har et bord i lyst træ, kan du kigge efter alternative køkkenbordsolier. De er dog også for det meste linolie men de har den fordel at der er blevet tilsat en eller flere ingredienser. Effekten hertil varierer men det kan være alt fra et stof som får olien til at tørre hurtigere, til et stof som gør olien mere brugbar på lyse overflader.  

Behandlingen af din bordplade

Når du vil give din bordplade en omgang olie, så er det en god ide at starte med at rense bordet af først, kom olien på og lad den side lidt inden du polér den ind i bordpladen. Denne proces kræver som regel tid så sæt altid god tid til det. Dit bord vil komme til at se nyt og friskt ud. Pas dog altid på med at bruge sæbe på bordet efterfølgende da du kan raskere at olien bliver opløst.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *