Hund der sover

Lopper og flåter kan irritere din hund- sådan undgår og bekæmper du dem

rt34

Det er skønt at have kæledyr, men desværre elsker lopper og flåter også vores kæledyr. Vi vil alle sammen det bedste for vores dyr, så der er selvfølgelig ingen, der kan lide at se på deres hund, der bare klør og klør som et resultat af deres bid. Derfor gælder det både om at undgå og bekæmpe disse plager.

Flåt på pote

Lopper og flåter

Flåter møder man udenfor, som bider både dyr og mennesker, og hvor flåten skal fjernes, og biddet med tiden vil hele. Lopper er en meget mere vedvarende plage. Flåten er oftest et enkelt dyr, hvoraf lopper er i flok og hurtigt formerer sig. Æggene drysser af hunden og vil derfor ligge omkring hele i huset i alt fra gulvsprækker til kanten af sofaen. Når de udklækker, danner larverne hurtigt kokoner, som de kan ligge på lur i, og derefter springe på det nærmeste pattedyr, der går forbi. Det betyder, at loppeplagen ikke er ovre, bare fordi de lopper, der er på hunden, er døde. Derfor gælder det også om at forebygge.

Loppemiddel

Et typisk loppemiddel består af et par dråber kemikalier, der ikke er skadeligt for hunden, men som er dødeligt for lopperne. Dråberne kommer i nakken af hunden, hvor hunden ikke kan slikke i det, fordi midlet må ikke indtages. Det varierer lidt fra middel til middel, hvordan det virker, men typisk spreder stofferne sig i hundens hud, hvor lopperne indtager det, når de bider hunden. Hunden vil altså stadig klø, når den bliver bidt, men lopperne vil dø bagefter. Det samme gælder selvfølgelig for flåter. Oftest vil man give sin hund faste doseringer af midlet årligt, så alle lopper, der bider, dør med det samme.

Hundehvalp med halsbånd

Loppehalsbånd

Et loppe- og flåthalsbånd fungerer på cirka samme måde, som loppemidlet gør, men du undgår doseringer og kemisk væske. Der findes flere forskellige slags, men det mest almindelige i Danmark er det, som ligesom loppemiddel, spreder stoffer i huden, som lopperne dør af. Der findes også en type, der spreder giftigt gas, men disse er ikke særlig udbredte i Danmark. Der findes også loppehalsbånd og -midler, der afskrækker flåter og lopper, men disse midler gør, at det afskrækkende middel altså hænger og eksisterer uden for hundens pels og hud efter brug. 

Pas på din hund

Loppemiddel og -halsbånd er sikre for hunden, når du bruger dem i de rette mængder. Læs indlægssedlen grundigt, og spørg din dyrlæge, hvis du er i tvivl. De må ikke bruges til katte; katte og hunde kan ikke nødvendigvis tåle de samme ting. Med loppemiddel og loppehalsbånd kan du hjælpe din hund med at undgå lopper og flåter i fremtiden, fordi midlerne altså tager livet af plagerne, og det forhindrer dem i at formere sig.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *